НОВЕ САДНИЦЕ И УРЕЂЕЊЕ МЕЂУБЛОКОВСКОГ ПРОСТОРА
21.03.2013

Светски дан шума 21. март, који се већ више од четири деценије обележава у целом свету, по традицији је пригодним активностима обележен и у Градској општини Палилула у Нишу. У оквиру Програма активности на уређењу међублоковског зеленила и решавању захтева грађана у насељима ове општине у току је интезивна активност на уређењу дрвореда која се остварује сарадњи са ЈКП „Горица“.  Градска општина Палилула је учесник пројекта националне кампање „Зелени градови Србије“, као и светских еколошких кампања „Милијарду стабала за планету земљу“ - „Зелене стазе Европе“- „Стоп климатским променама“, „Clean Up The World“ које се остварују у сарадњи са организацијама цивилног друштва и ЕКОполис мрежом.

Циљ наших активности, по речима Бобана Џунића, председника Градске општине Палилула је повећање зелених и парковских површина у општини Палилула и Граду Нишу. Наше пројектне активности у 2012-2013, осим повећања и формирања зелених парковских површина и уређења међублоковског зеленила у насељима посебно су биле изражене на озелењавању Спомен парка „Бубањ“, Делијског виса, Старог гробља „Горица“. Поред садње и чишћења простора, у нишкој градској општини Палилула током ове године веома активно ће се радити и на остваривању програма «Живети зелено» у сарадњи са волонтерима и образовним установама - нагласио је председник Џунић.

Организација УН за храну и пољопривреду (ФАО) је 1971. године прогласила 21. март за Светски дан шума, сматрајући да ће на тај начин допринети повећању свести и уверења најшире светске јавности о значају и улози шума за човека. Очување шума од изузетне је важности и дирекно утиче на смањење загађености. Пошумљавање већих површина од посебног је значаја у урбаним областима, где је загађеност највећа. Познато је да шумска вегетација позитивно утиче на климу, земљиште, као и на ублажавање дејства издувних гасова. На основу спроведених истраживањима у последњих тридесетпет  година, број зелених површина у градовима Србије смањен је за петину, што је довело до штетних последица по животну средину.
(ЕКОПолис мрежа, Д.Видојковић)